PrimaCare For Behandlere

Hjernerystelse

 

Årsag og symptomer

 

En hjernerystelse er en påvirkning af hjernen, forårsaget af en episode, med et slag eller et voldsom ryk eller rystelse af hovedet.

Symptomerne kan være forskellige, og kan variere afhængigt af dine aktiviteter i løbet af dagen. De kan vise sig både som fysiske og mentale udfordringer.
Nogle af de typiske symptomer er:

 

  • Hovedpine
  • Smerter og spændinger i nakken
  • Kvalme og/eller opkast
  • Svimmelhed
  • Træthed
  • Svært ved at sove
  • En følelse af tristhed
  • Svært ved at huske
  • Svært ved at koncentrere sig
  • Følsom overfor lys og lyd

 

For de fleste vil symptomerne aftage helt eller delvist efter to-tre uger uden yderligere behandling. Nogle kan dog opleve, at det varer ved i længere tid. Hvis symptomerne står på i mere end tre-fire uger, bør du tale med din læge om det videre forløb. 

 

Hvad kan du selv gøre

 

Hvis du har fået en hjernerystelse, er det vigtigt at finde en god balance mellem aktivitet og hvile. Det betyder, at du skal lytte til kroppen, samtidig med at du gradvist udfordrer dig selv. Du kan afbryde din aktivitet, hvis du oplever en forværring af symptomerne og sørge for at holde flere pauser i løbet af dagen.

Det er vigtigt, at du langsomt begynder at vende tilbage til dine almindelige dagligdagsaktiviteter. Du skal herudover sørge for at vedligeholde dit aktivitetsniveau og din fysiske form, for at undgå inaktivitet. Du kan begynde med at genoptage dine almindelige aktiviteter i hjemmet samt let motion, som gåture. Herefter kan du gradvist genoptage dit arbejde og anden motion/sport. Hvis du oplever, at symptomerne forværres under aktiviteten, vil de som regel aftage efter hvile. 

I takt med at du skal vende tilbage til hverdagen, har du brug for støtte og forståelse fra dine nærmeste. Det er derfor vigtigt, at du involverer og taler, med dine pårørende og din arbejdsplads om din situation.

Træning

Det følgende er inspiration til træning for at lindre smerter i forbindelse med hjernerystelse og genvinde funktion. Du skal bevare fokus på at trække vejret roligt under øvelserne, selvom du oplever gener i nakken.

Nakke rotation
Bevægelighedsøvelse 1

Gentagelser: 10 gentagelser

Sådan gør du: Sæt dig på en stol og kig lige ud. Drej nu hovedet så langt du kan mod højre og dernæst mod venstre. Vær opmærksom på, at det kun er hovedet, du drejer, og ikke overkroppen.

Nakke sidebøjning
Bevægelighedsøvelse 2

Gentagelser: 10 gentagelser

Sådan gør du: Sæt dig på en stol og kig lige ud. Bøj nu nakken til den ene side, så øret kommer så langt ned mod skulderen som du kan, og dernæst til den anden side. Vær opmærksom på, at det kun er nakken, du bøjer, og ikke overkroppen.

Nakke retraktion

Stabilitetsøvelse 1

Gentagelser: 10 gentagelser

Sådan gør du: Sæt dig på en stol og træk hagen ind, således at du får "dobbelthage". Hold stillingen i 15 sek. og slip langsomt igen.

Nakke retraktion med pres

Stabilitetsøvelse 2

Gentagelser: 10 gentagelser

Sådan gør du: Sæt dig på en stol og kig lige ud. Sørg for, at du sidder med ret ryg og slapper af i skulderne. Gør nakken lang, og træk hagen ind, således at du laver ’dobbelthage’. Læg den ene håndflade på panden, og pres let med hånden samtidig med, at du presser hovedet mod hånden. Dette uden at forandre stilling i nakken. Hold presset i 5-8 sek. og slap af igen.

Nakke lateralt pres

Stabilitetsøvelse 3

Gentagelser: 10 gentagelser

Sådan gør du: Sørg for, at du sidder med ret ryg og slapper af i skulderne. Gør nakken lang, og træk hagen ind, således at du laver ’dobbelthage’. Læg højre håndflade mod tindingen på højre side af hovedet. Pres let hånden mod hovedet samtidig med, at du presser hovedet mod hånden. Dette uden at forandre stilling i nakken. Hold presset i 5-8 sek. og slap af igen. Gentag øvelsen med venstre håndflade mod tindingen på venstre side af hovedet.

Balanceøvelser

Balanceøvelser

Gentagelser: 1x30 sek. af hver øvelse (Du kan forkorte varigheden, hvis du bliver utilpas)

Sådan gør du: Stil dig på et ben – gerne på en måtte, så underlaget er lidt eftergivende. Hvis du er meget udfordret på balancen, må du gerne støtte dig med en let finger på et bord. Lav nu følgende tre øvelser, mens du står på et ben:

  • Øvelse 1: Luk øjnene
  • Øvelse 2: Tip hovedet ned mod skulderen fra side til side.
  • Øvelse 3: Drej hovedet fra side til side.

Gentag øvelserne på det modsatte ben. 

Synstræning

Synstræning

Gentagelser: 1x45 sek. (Du kan forkorte varigheden, hvis du bliver utilpas)

Sådan gør du: Læg dig på ryggen og flet hænderne bag nakken, så dine hænder ligger lige under kraniekanten. Lav nu følgende tre øvelser, mens du ligger her:

  • Øvelse 1: Kig så langt ud til siden du kan, uden at bevæge hovedet. Hold øjnene der i det antal sekunder, der er angivet. Gentag øvelser, men kig nu så langt ud til modsatte side du kan, uden at bevæge hovedet.
  • Øvelse 2: Kig så langt op du kan, uden at bevæge hovedet. Hold øjnene der i det antal sekunder, der er angivet.
  • Øvelse 3: Kig skråt op til den ene side, uden at bevæge hovedet. Hold øjnene der i det antal sekunder, der er angivet. Gentag øvelser, men kig nu skråt ned til modsatte side, uden at bevæge hovedet. 

Hvis du har brug for yderligere viden og/eller rådgivning, kan dette findes hos Dansk Center for Hjernerystelse.

Du kan også få inspiration til værktøjer og yderligere hjælp, ved at lytte til lydbogen ”Kom godt igennem hjernerystelse” af Troels W. Kjær og Loa Opstrup.